Noapte


Știi, stai uneori noaptea,înainte să adormi, gândindu-te la ceva. Orice. Și parcă aștepți un semn sau vreun soi de epifanie urbană ca să te simți ca într-un film. Să simți că viața ta are un sens. Sau, chiar dacă nu-l are…că asta e ok. Pe sistemul ” Noi suntem oameni cool care nu-și bat capul cu întrebările mari. Noi stăm noaptea la balcon, cu o țigară în gură și ascultăm orașul.”
Stai întins pe scaun, iubești întunericul. Deși când erai mic nu puteai să dormi uneori, fiindu-ți frică de spiiiritele malefice cu care te speriau părinții tăi – oameni aflați în plină ascensiune spirituală – atunci când făceai ceva rău. Degeaba ne-am întoarce corpul și privirea înapoi acum, nu-i așa, dragă eu? Cu siguranță nu este vreo cameră de filmat în spatele nostru care să ne prezinte melancolia poetică ce o afișăm atât de ciudat și calculat în această penumbră de 30-31 mai. Și, chiar dacă ar fi – sau, mai ales dacă ar fi – tot n-am putea să ne întoarcem privirea, pentru că nu ar mai fi „cool”.
Păi, ce-ai făcut, mă nene, mă? Crezi că poți să ignori trecutul? Cum, când el tot te mai ajunge din urmă uneori și îți dă cu tigaia-n cap? Sau, de regulă, îți dai tu singur, ca Răzvan de la „Răzvan și Dani”. Lucruri au rămas făcute și bifate, și bifate din nou și din nou. Nu mai poți lua înapoi răul făcut, dezamăgirile create, vorbele spuse de dragul de a le spune. Dar poți învăța din ele. Și să le plătești. Și le-ai și plătit cu vârf și îndesat. Așa crezi. Mă rog, așa vrei să crezi, pentru că îți dorești să apară soarele acela demult promis din nou pe strada ta. Vrei să apară ea. Trebuie doar să știi s-o chemi. Sau nu; mai bine nu. Mai las-o să se dospească.
Ai făcut niște lucruri aiurea, dar nu îți pare rău într-adevăr pentru ele. Nu-i așa? Simți, pe măsură ce scrii acestea, cum îți răsare un zâmbet vinovat și ușor malefic începând din colțurile gurii. Toate sunt povești și – bune, rele, bizare, banale – sunt ale tale. Și așa nu ai prea multe…
Cadrul se extinde și, depărtându-se, iese din apartamentul meu. E noapte.
Reclame

Da-i tare:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.